Ja estem al temut gener, el primer mes de l’any on acumulem les despeses de desembre i les primeres despeses de gener, les factures es multipliquen i malauradament els ingressos no. És per això que des de SMV us volem deixar 5 consells bàsics perquè la “cuesta de enero” sigui de tot menys invencible:

  1. Fes una llista del que gastes i el que ingressos. És una de les primeres coses que has de fer per poder prioritzar les despeses urgents i reconsiderar algunes altres.
  2. Identifica les despeses que es poden convertir en estalvi. La llista anterior t’ajudarà a eliminar aquelles despeses que no són prioritaris o realment necessaris i a deixar els que no són tan importants per a més endavant. Pensa quines de les teves despeses es poden eliminar o reduïr, per exemple: tele per cable, gimnàs, classes d’anglès a les que no vas, etc.
  3. Limita el consum. Hem de tenir en compte el control del consum de serveis com el gas, l’electricitat, l’aigua, etc. Cada petit gest és important.
  4. Compra de forma intel·ligent. Estem al mes de les rebaixes, de les promocions i dels 2×1, per tant si comprem de forma intel·ligent el que és estrictament necessari, podem comprar el mateix pagant menys.
  5. Implica al teu entorn. Has de conscienciar a la família del moment en el qual esteu i del que han de fer per millorar-ho, només entre tots ho aconseguireu.
  6. Pren consciència i anticipat al pròxim any. És el moment de replantejar-se l’estalvi. Començar a arraconar una part del teu sou, encara que sigui petita, et pot suposar una ajuda en períodes determinats de l’any, inclús en els pròxims Nadals.

Esperem que us serveixin d’ajuda i molts ànims que ja queda menys per febrer!

 

Autor: Sergi Mayoral Vinyals / Assessor fiscal, comptable i mercantil a SMV Assessoria.
Font informació: SMV Assessoria
Font imatge: Pixabay

Portar els números de la llar al dia a vegades es fa difícil, encara que et trobis en un bon moment econòmic.

A part si ets d’aquestes persones que no controlen habitualment la seva comptabilitat domèstica i tendeixes a fer compres compulsives a vegades innecessàries, pot ser que algun mes la teva economia domèstica tremoli.

Avui us volem presentar algunes aplicacions mòbils per portar al dia les despeses domèstiques:

  • Wallet: és una aplicació senzilla per l’usuari i gratuïta, té una interfície molt neta que presenta els números mitjançant gràfics i et fa l’evolució de les teves despeses i ingressos. Amb aquesta app segur que tindràs sota control en què gastes els diners.
  • My value: aquesta és una de les aplicacions més famoses. Es tradueix com “Tus gastos” i està disponible tan a iOS com Android. L’App t’ajudarà a gestionar de manera més efectiva les teves despeses, ja que podràs establir-te pressupostos límits i marcar un objectiu d’estalvi. D’aquesta manera estalviar serà com un joc.
  • Mooverang: aquesta app destacar de la resta perquè et permet realitzar fotos dels articles que compres per tenir un record visual de les teves despeses.
  • Cuentas claras: és una app pensada per persones que comparteixen un pis. S’acabaran les discussions entre amics en el moment de dividir despeses. És una app intuïtiva i fàcil d’utilitzar. Es poden afegir els noms de les persones i portar el control de qui ha pagat la seva part i qui no.

Si encara no fas servir alguna app per controlar la teva economia personal, ara és el moment. És una bona manera de gestionar la comptabilitat domèstica a través del mòbil i ajustar.se al màxim al nostre sou i evitar despeses extres.

 

 

SMV Assessoria Girona creiem que aprendre a controlar les despeses del teu negoci és una tasca vital per la supervivència de qualsevol empresa. Com que no hi ha cop fórmula secreta, és molt important que sigui el propi autònom o empresari el responsable de la gestió econòmica de la seva activitat.

1. Fes un excel amb totes les despeses fixes que tinguis cada mes, per exemple quota d’autònoms, lloguer d’oficina, etc i suma les despeses variables com per exemple material d’oficina, etc.
A final d’any tindràs un pressupost de despeses anuals del teu negoci. És recomanable que a més a més es revisi sí que les despeses no superin els ingressos.

2. Utilitza plantilles excel per poder sumar totes les despeses, descargar exemple aquí.

3. És important controlar que el pressupost no tingui moltes desviacions, seria bo no passar més enllà del 3% de l’import prevís.

4. Reprogramar les despeses previstes, si un mes s’ha gastat més del que es tenia determinat el mes següent intentar reduir costos en algun altre departament o activitat. És important intentar no allunyar-nos dels pressupostos anuals.

5. Intentar renegociar amb els teus proveïdors per a aconseguir millors preus pels seus serveis.

6. En el cas que tinguis treballadors, conscienciar-los que cal estalviar per augmentar l’eficiència de l’empresa.

D’aquesta manera serà més fàcil fer un balanç positiu de la teva empresa. És important tenir les despeses controlades, ja que t’ajuda a prendre consciència fer una bona gestió dels diners, i també et permet visualitzat tots els diners que necessites per cobrir costos anuals, per tant t’orienta a saber quants diners has d’ingressar per tenir una empresa.

 

Fonts de información:

http://ficprem.com/como-puedo-controlar-los-gastos-en-mi-empresa/

Autor: Sergi Mayoral Vinyals / Assessor fiscal, comptable i mercantil a SMV Assessoria.
Font informació: Diari Cinco Días
Font imatge: Pixabay